Cute kan waffle maker ni..berminat?? bole dapatkan di sini..sesuai buat bekal untuk anak2 pergi sekolah..bancuh adunan mlm..simpan dlm peti ais..esok masak je..jom tgk resepi..
Bahan-bahan ( 2 orang (20 kpg cute waffle) )
1 biji telur
1 cawan tepung (3/4 tepung gandum. 1/4 tepung jagung.) + 2 sudu besar Meal Shake / ESP
secubit garam
1/2 sudu kecil tepung penaik
1 cawan susu
1 1/2 sudu besar gula
1/6 cawan minyak
1/2 sudu kecil esen vanila, serbuk pala atau serbuk kayu manis (apa2 perasa)
* campuran tepung gandum+tepung jagung adalah untuk menggantikan tepung kek yang agak mahal. Boleh juga guna tepung kek 1 cawan...
1 cawan tepung (3/4 tepung gandum. 1/4 tepung jagung.) + 2 sudu besar Meal Shake / ESP
secubit garam
1/2 sudu kecil tepung penaik
1 cawan susu
1 1/2 sudu besar gula
1/6 cawan minyak
1/2 sudu kecil esen vanila, serbuk pala atau serbuk kayu manis (apa2 perasa)
* campuran tepung gandum+tepung jagung adalah untuk menggantikan tepung kek yang agak mahal. Boleh juga guna tepung kek 1 cawan...
Cara-cara
*Pisahkan telur kuning dan telur putih. ambil telur kuning, campurkan dengan susu, minyak, esen vanila, kacau sampai bercampur.
*ayak tepung gandum, tepung jagung, serbuk penaik dan garam. masukkan dalam bahan basah tadi. biar dalam 15 minit.
*Pukul telur putih hingga jadi soft peak (telur putih melekat pada pengadun dalam bentuk kon). masukkan gula tadi.
*Kaup balikkan telur putih dalam adunan waffle selebihnya.
*ayak tepung gandum, tepung jagung, serbuk penaik dan garam. masukkan dalam bahan basah tadi. biar dalam 15 minit.
*Pukul telur putih hingga jadi soft peak (telur putih melekat pada pengadun dalam bentuk kon). masukkan gula tadi.
*Kaup balikkan telur putih dalam adunan waffle selebihnya.
Caranya:
masukkan sedkit adunan waffle dalam putih telur, gaul sekejap, kemudian masukkan ia ke dalam adunan selebihnya. Jangan terlebih kacau.
Pastikan wafflemaker telah betul-betul panas, kemudian tuang adunan (hati-hati jangan sampai melimpah). biar tiga minit atau sehingga kuning keemasan dan wap air pada wafflemaker berkurangan.
sejukkan atas redai kek sementara habiskan adunan selebihnya. Boleh dimakan dengan jem atau nutella.
Jika ada lebihan waffle, boleh disimpan dalam freezer dan dimakan hari lain. cuma toast ia dalam setting paling rendah.
Jika ada lebihan waffle, boleh disimpan dalam freezer dan dimakan hari lain. cuma toast ia dalam setting paling rendah.
p.s. jika mahu lebih rangup, lepas masak boleh toastkan lagi dalam setting paling rendah. luar akan lebih garing.
Pm /wasap 0146612435 pn khairiyah
0 comments:
Post a Comment